Opdrachtovereenkomst

Je bent ondernemer in de zorg en je wilt zorgen dat de overeenkomsten die je aanbiedt of tekent op orde zijn, zodat je later geen problemen krijgt. 

 

Geen problemen met de belastingdienst, inspectie of natuurlijk met je opdrachtgever. Of dit de zorgvrager direct is of een instelling, ziekenhuis of een bemiddelingsbureau. 

 

Je wilt immers niet wakker liggen of je achteraf een naheffing krijgt of boetes krijgt en wil je lekker op een oor kunnen slapen toch? 


Daarbij is het belangrijk om je bewust te zijn dat alleen een opdrachtovereenkomst voor de start van een zorg niet voldoende is en dat je aanvullende voorwaarden kunt toevoegen en de privacy goed gewaarborgd moet zijn. 

Er zijn nog voldoende overeenkomsten die gebruikt worden, die juridisch nadelig zijn voor jou als zelfstandige en vaak ontbreekt er regelmatig nog de nodige teksten. 

Opdrachtovereenkomst, waarom is het zo belangrijk?

Een opdrachtovereenkomst die je naar je client stuurt lijkt wat simpeler te zijn dan wanneer je werkt via onderaanneming.

 

 

Onderaanneming, bedoel ik dan dat je opdrachtgever een huisartsen praktijk, ziekenhuis, zorginstelling of een bemiddelingsbureau kan zijn. 

 

Er zit nog iemand tussen jou en de zorgvrager in. Dus je krijgt niet direct vanuit de zorgvragers budget uitgekeerd. 

 

 

Je wilt doormiddel van de overeenkomst van opdracht juist zoveel mogelijk risico’s uitsluiten. Ik zie nog regelmatig dat er samengewerkt wordt zonder overeenkomst, waar je dus totaal geen risico’s uitsluit. 

De risico’s die je moet uitsluiten is schijnzelfstandigheid, zodat de belastingdienst geen boete kan opleggen of een naheffing kan doen. Waar we dan spreken over loonheffing. 

 

 

Opdrachtovereenkomst, wat leg je vast?

Zorg ervoor dat je Kamer van Koophandel vast gelegd is in de overeenkomst. 

 

Dat er heel duidelijk is wie waar verantwoordelijk is binnen de kaders van de WKKGZ.Hierbij gaat het om dat het heel duidelijk is dat het uitgangspunt gaat om het waarborgen van de kwaliteit van de zorg. 

Wanneer de toetsing is van de kwaliteit en binnen welke frequentie. 

Aanvullende overeenkomsten en welke overeenkomsten gebruik je?

Denk hierbij aan een geheimhoudingsverklaring of overeenkomst. Vergeet hierbij ook niet je privacy beleid. 

 

Denk aan je algemene voorwaarden die je bijvoegt bij de opdrachtovereenkomst. In sommige gevallen een verwerkerovereenkomst. 

(Wie is verantwoordelijk voor de verwerking van de gegevens van de zorgvrager). 

 

Je kunt de overeenkomst van het SVB gebruiken. Je kunt een jurist inschakelen voor het maken van de overeenkomst, zodat je zeker weet dat alles gedekt is. 

 

Of je gebruikt een overeenkomst van een instelling. 

Weet dat een investering voor een jurist een belangrijke investering kan zijn. Dat je nu niet denkt in bespaar mij nu geld en dat je later een grote investering moet doen. 

 

 

 

Samengevat:

 

De kern die ik je wil meegeven is: 

 Als zelfstandig zorgprofessional ben je aan de leeuwen over gelaten als je jezelf niet goed juridisch indekt. Lees je goed in en zorg dat je zoveel mogelijk juridisch goed vastlegt. Lees ook het bepalen van je doelgroep 

 

Wil je deze aflevering kijken op Youtube of luisteren via Spotify.

   

 

 

 


Voornaam  *
Achternaam *
E-mail adres *
Bron websiteformulier 
Geïnteresseerde Bron 
*
*Verplichte velden
Opmerking: Het is onze verantwoordelijkheid om uw privacy te beschermen en we garanderen dat uw gegevens volledig vertrouwelijk worden behandeld.

Andere blogs

Algemene verordening gegevensbescherming

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Algemene verordering gegevensbescherming (AVG) een van de belangrijkste onderdelen in je bedrijf, waarbij je goed moet weten wat het inhoudt.   Hoe

Zorgtarieven

Zorgtarieven, zo bepaal je een eerlijk en zuiver tarief Als ondernemer wil je eerlijke zuivere zorgtarieven, zodat jij jezelf en je zorgvrager eerlijk kunt aankijken